På baggrund af fællesfunktionens rundtur, har specialområdets repræsentanter i Netværket om Velfærdsteknologi i fællesskab fået øje på et gennemgående ønsket om og behovet for implementeringen af søvnfremmende tiltag på tværs af målgrupper og bosteder.
Arbejdet med søvn er ikke nyt for Socialområdet. Flere specialområder har tidligere haft søvnprojekter, hvor der er udarbejdet materiale til søvnedukation både til medarbejdere og borgere, der har været arbejdet med søvnhygiejniske tiltag i hverdagen understøttet af teknologiske interventioner og dette er sket med øje for sideløbende justeringer i medicin. Flere projekter har haft udfordringer i overgangen fra projekt til drift, hvor vedholdenhed, ressourcer og interesse er dalet. Det sundhedsfaglige netværk afvikler i efteråret også en temadag om søvn, hvorfor vi i fællesfunktionen arbejder for at skabe samarbejde om søvnindsatser på tværs af Socialområdet.
Forskningen understøtter, at søvn er et vigtigt fokus på det specialiserede socialområde. Søvnforstyrrelser svækker borgernes ressourcer og muligheder for at forfølge egne planer, værdier og mål om dagen, og manglende søvn kan have negativ effekt på både den fysiske og mentale sundhed pga. træthed, manglende dagsstruktur, nedsat koncentrationsevne og overblik, lavere tolerancetærskel, dårlig hukommelse og humørsvingninger.
En god søvnrytme er derfor afgørende for muligheden for recovery og rehabilitering. Fællesfunktionen for Velfærdsteknologi og Digitalisering vil derfor i det første tværgående projekt undersøge, hvordan vi som socialområde kan lære af best practices inden for anvendelsen af velfærdsteknologiske løsninger som et led i søvnfremmende indsatser.
Hvad skal projektet?
Formålet med projektet er at afprøve og implementere velfærdsteknologiske løsninger, der understøtter bedre søvnkvalitet for borgere med psykiske og/eller fysiske handicap, som bor på Region Midtjyllands Socialområdes døgntilbud og bosteder.
Samtidig har projektet til formål at skabe organisatorisk læring om implementeringen af teknologier på tværs af forskellige specialområder og afdelinger. På den måde forbedrer vi ikke blot søvnkvaliteten for borgerne, men vi opbygger også en robust og effektiv tilgang til borgerinddragelse og nye redskaber i den pædagogiske praksis.
Projektet foregår ikke blot i et samarbejde på tværs af Socialområdet, men vi kommer også til at samarbejde med med forskere fra Center for samfund, teknologi og ledelse på VIA University College.
|