Fællesfunktionen skubbet godt i gang

 
I løbet af første halvår 2024 er Fællesfunktionen blevet etableret organisatorisk, herunder styregruppe, kommissorium samt samarbejde med centrale enheder, som er alle specialområder.
Der har været afholdt to netværksmøder i Socialområdets Netværk om velfærdsteknologi, som Fællesfunktionen har overtaget fra DEFACTUM. 

Fællesfunktionen er en central enhed, der dækker 8 specialområder, hvorfor det var nærliggende at få et bedre indblik i de enkelte områder. Vi har derfor prioriteret vores afdækning af specialområdernes velfærdsteknologi og digitalisering højt.


Fællesfunktionen på rundtur
I løbet af foråret var fællesfunktionen på besøg ved specialområdernes administrationer og udviklingsafdelinger, hvor vi mødtes med medarbejder- og ledelsesrepræsentanter fra hvert område. Formålet var at danne et billede af, hvordan vi på tværs af Region Midtjyllands Socialområde i forvejen arbejder med den borgerrettede velfærdsteknologi og digitalisering. Det var meget lærerigt, og vi blev især klogere på specialområdernes vilkår og rammer, de forskellige bosteder og disses målgrupper. Det var inspirerende at se, hvordan borgeren er i centrum for de højt specialiserede indsatser.

Vi fik øjnene op for, hvor mange gode erfaringer der allerede er med afprøvning, implementering og brug af velfærdsteknologi. Vi kan se store potentialer i at begynde at arbejde mere på tværs, dog med en anerkendelse af, at vi nok ikke finder én teknologisk løsning, der løser alle udfordringer inden for et givent emne. Årsagerne til, at det enten går godt eller skidt, når vi indfører nye teknologier i vores hverdag på Socialområdet, ligger nærmere i samspillet mellem menneskerne, organisationen og teknologien – og ikke i teknologien selv.

Vores indsigter fra afdækningen danner også grundlag for anbefalinger til Socialområdets ledelser, om at have øje for og styrke organisering og brugerinddragelse på dette område. Organiseringen helt ned på specialområdeniveau har betydning for effekten, vi håber at skabe, koblingen til den faglige indsats og en varig forankring af tiltagene. 
 
 
 

Styrkelse af den faglige indsats med søvnfremmende teknologier

 
På baggrund af fællesfunktionens rundtur, har specialområdets repræsentanter i Netværket om Velfærdsteknologi i fællesskab fået øje på et gennemgående ønsket om og behovet for implementeringen af søvnfremmende tiltag på tværs af målgrupper og bosteder.

Arbejdet med søvn er ikke nyt for Socialområdet. Flere specialområder har tidligere haft søvnprojekter, hvor der er udarbejdet materiale til søvnedukation både til medarbejdere og borgere, der har været arbejdet med søvnhygiejniske tiltag i hverdagen understøttet af teknologiske interventioner og dette er sket med øje for sideløbende justeringer i medicin. Flere projekter har haft udfordringer i overgangen fra projekt til drift, hvor vedholdenhed, ressourcer og interesse er dalet. Det sundhedsfaglige netværk afvikler i efteråret også en temadag om søvn, hvorfor vi i fællesfunktionen arbejder for at skabe samarbejde om søvnindsatser på tværs af Socialområdet.
 
Forskningen understøtter, at søvn er et vigtigt fokus på det specialiserede socialområde. Søvnforstyrrelser svækker borgernes ressourcer og muligheder for at forfølge egne planer, værdier og mål om dagen, og manglende søvn kan have negativ effekt på både den fysiske og mentale sundhed pga. træthed, manglende dagsstruktur, nedsat koncentrationsevne og overblik, lavere tolerancetærskel, dårlig hukommelse og humørsvingninger.
En god søvnrytme er derfor afgørende for muligheden for recovery og rehabilitering. Fællesfunktionen for Velfærdsteknologi og Digitalisering vil derfor i det første tværgående projekt undersøge, hvordan vi som socialområde kan lære af best practices inden for anvendelsen af velfærdsteknologiske løsninger som et led i søvnfremmende indsatser.
 
Hvad skal projektet?
Formålet med projektet er at afprøve og implementere velfærdsteknologiske løsninger, der understøtter bedre søvnkvalitet for borgere med psykiske og/eller fysiske handicap, som bor på Region Midtjyllands Socialområdes døgntilbud og bosteder. 
Samtidig har projektet til formål at skabe organisatorisk læring om implementeringen af teknologier på tværs af forskellige specialområder og afdelinger. På den måde forbedrer vi ikke blot søvnkvaliteten for borgerne, men vi opbygger også en robust og effektiv tilgang til borgerinddragelse og nye redskaber i den pædagogiske praksis. 
 
Projektet foregår ikke blot i et samarbejde på tværs af Socialområdet, men vi kommer også til at samarbejde med med forskere fra Center for samfund, teknologi og ledelse på VIA University College.
 
 
 
 

Vidensbaseret forskning og professionelt samarbejde

 
Før sommeren indgik Fællesfunktionen for Velfærdsteknologi og Digitalisering samarbejde med forskere fra Center for samfund, teknologi og ledelse på VIA University College. Det nyetablerede samarbejde skal være med til at kvalificere valg af teknologier og den faglige tyngde i projektet.
 
Såvel forskning som erfaringer fra praksis på socialområdet understreger søvnens betydning for sårbare borgeres mulighed for recovery og rehabilitering. I det nyetablerede samskabelsesprojekt mellem Forskningscenter for ledelse, organisation og samfund, VIA University College og Region Midtjyllands Fællesfunktion for Velfærdsteknologi og Digitalisering undersøger vi potentialerne ved søvnfremmende teknologier på socialområdet. Vi høster erfaringer fra udlandet og udarbejder modeller for anvendelse af søvnteknologier, som er tilpasset borgerens behov i Region Midt – i et tæt samarbejde med borgerne på socialområdet.

At have VIA med ombord i projektet sikrer professionelle værktøjer og masser af erfaring med vidensbaseret forskning. I forhold til søvnprojektet bidrager VIA med afdækning af dansk og international viden om anvendelse af søvnteknologier inden for socialområdet med særligt fokus på identifikation af eksempler fra praksis og konkret borgerinddragelse.
Derfor håber vi at kunne sætte andre projekters læring samt indsigter fra forskning i spil, og der er ambitioner om at strømline en mere systematisk, tværgående, teknologiunderstøttet indsats med søvn.

Samarbejdet sikrer de bedste forudsætninger inden for forskning, viden, praksis og brugerinddragelse, og med hele Socialområdet repræsenteret i projektet har fællesfunktionens organisering de bedste forudsætninger for at lave et brugbart stykke arbejde, der ikke bare understøtter bedre søvn for borgere på tværs af Socialområdet, men også danner grobund for nye stærke samarbejdsrelationer, der kan få sat ordentligt skub i arbejdet med velfærdsteknologi og digitalisering ikke bare på Socialområdet men i hele Region Midtjylland.

Holger Meyer Højlund, Centerleder i VIA udtaler: "Vi er overbeviste om, at projektet vil skabe værdi for fagfolk, vidensmedarbejdere og brugerne inden for det socialfaglige område. Som professionshøjskole vil vi også arbejde for, at den viden, vi får gennem projektet, kan bruges aktivt i uddannelsen af fremtidens social og sundhedsprofessionelle. Vi ser helt sikkert projektet som startskuddet til et langt og godt samarbejde.
 
 
 

Spørgsmål, input, samarbejdsmuligheder eller andet?

 
 
Klik for at framelde dig nyhedsbrevet