Udredninge for tale- eller stemmeproblamatik
Som forberedelse inden udredning, skal du se en video, der gennemgår forskellige typer af vanskeligheder og symptomer, der kan påvirke din stemme.
Forbered inden udredning - se videoen
I videoen får du også gode råd til, hvordan du selv kan hjælpe din stemme til at blive sund og stærk, som du kan eksperimentere med inden din udredning.
Når du ser videoen kan du notere om du oplever nogle af de forskellige symptomer. De tanker du gør dig, mens du ser videoen, er gode at huske på og dele med logopæden under din udredning.
Når du har set videoen, skal du udfylde det spørgeskema som du har fået link til i indkaldelsesbrevet.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Efter udredningen
Efter udredningen bliver det vurderet, om du vil have gavn af nogle af de forløb IKH tilbyder. Hvis udredningen viser, at det er tilfældet, skal din hjemkommune vurderer, om de kan tilbyde dig det anbefalede forløb.
Hvad kan stemmeundervisning hjælpe med?
Logopæden kan med undervisning, rådgivning og vejledning give dig redskaber til at bruge din stemme hensigtsmæssigt, så undgår overbelastning. Forløbet vil altid være tilpasset de faktorer, der påvirker din stemme. Indhold i undervisningen kan være:
- Viden om hensigtsmæssig stemmebrug
- Stemmeteknik og tilpassede øvelser
- Vejledning til at håndtere dine udfordringer i dagligdagen.
Rammerne for stemmeforløb
- Henvisning fra øre-, næse-, halslæge eller sygehus
- Forberedelse inden udredning
- Udredning hos en logopæd på IKH
- Visitation af logopædens vurdering – hvor din hjemkommune vurderer om du kan tilbydes et forløb, og hvor langt et forløb
- Forløb med en logopæd på IKH, ud fra dine behov og den mængde konsultationer kommunen har afsat
- Afslutning og evaluering med logopæd, med fokus på hvordan du fastholder dine nye vaner og rutiner.
Hvis logopæden vurderer at det er relevant er der mulighed for henvisning til Taleambulatoriet på Aarhus Universitets Hospital.