Tværfagligt tilbud til børn og voksne med læbe-ganespalte
Ganespalteafdelingen på IKH er et livsvarigt sundhedstilbud for børn og voksne født med læbe-ganespalte og andre med nedsat ganefunktion.
Om tilbuddet
Ganespalteafdelingen på IKH er et livsvarigt sundhedstilbud for børn og voksne født med læbe-ganespalte og andre med nedsat ganefunktion.
Vi er et tværfagligt team, der består af specialtandlæger, protetiker, logopæder/talepædagoger, sundhedsplejersker, plastikkirurger, øre-næse-halslæger, psykolog, klinikassistenter og administrativt personale.
I Danmark er der livslang og gratis behandling, når man er født med læbe-ganespalte. Personer med læbe-ganespalte kan derfor altid tage kontakt til os, hvis de oplever problemer, som vi kan hjælpe med. Er du patient hos os, kan du kontakte os alle hverdage kl. 8.30 til 12.30 på telefon 7847 9533.
Målgruppe
Ganespalteafdelingen har landsdelsfunktion. Det betyder, at vi behandler alle børn og voksne født med læbe-ganespalte, som er bosat i Vestdanmark. Ifølge loven har jordmødre pligt til at informere om fødslen af et barn med læbe-ganespalte til ét af de to behandlingscentre i Danmark.
Behandlingen af læbe-ganespalte er samlet to steder i landet, hvilket betyder at vi har stor rutine og erfaring med behandlingen.
At være født med læbe-ganespalte kræver langvarig behandling, som skal koordineres mellem behandlingscentrene og de kirurgiske sygehusafdelinger.
Cancerpatienter samt patienter henvist fra Regionstandplejen
Pga. Ganespalteafdelingens samlede tværfaglige ekspertise behandler vi også cancerpatienter henvist fra Tand-, Mund- og Kæbekirurgi på Aarhus Universitetshospital samt patienter henvist fra Regionstandplejen.
Henvisning
Hvis der er mistanke om nedsat funktion af den bløde gane eller skjult ganespalte, kan egen læge, øre-næse-halslæge eller logopæd henvise til en vurdering i Ganespalteafdelingen.
Læge eller talepædagog skriver en henvisning, hvor personens vanskeligheder beskrives, og deres egen journal vedlægges.
Kontakt os på telefon tlf.: 7847 9533 mellem kl. 8.30 - 12.30 alle hverdage, hvis du er i tvivl om, hvordan du får en henvisning.
Om læbe-ganespalte
Læbe-ganespalte er en samlet betegnelse for forskellige kombinationer af spalter i læbe, gumme og/eller gane. Spalterne er medfødte og opstår i 6. til 10. graviditetsuge, hvor vævet ikke vokser sammen.
Læbe-ganespalte er den hyppigst forekommende ansigtsmisdannelse hos børn. På landsplan fødes der årligt ca. 110 børn med læbe-ganespalte. Det svarer til ca 2 pr. 1000 fødte børn, og risikoen er dermed omkring 2 promille.
Fordelingen mellem spaltetyperne varierer.
Digital Forløbsguide - Emento
På Ganespalteafdelingen tilbyder vi den Digitale Forløbsguide (Emento) til nogle af vores behandlingsforløb. Forløbsguiden er en app, der er udarbejdet med henblik på at give dig relevant information omkring dit eller dit barns behandlingsforløb hos os – og give dig mulighed for at kommunikere direkte med vores afdeling.
På forlobsguide.rm.dk kan du læse mere om forløbsguiden – og finde hjælp hvis du har problemer med appen.
Når vi har tildelt dig et forløb hos os, kan du benytte dig af appen.
Pjecer til download
- Amning af barn med læbe-ganespalte - information til forældre
- Isoleret ganespalte - information til forældre
- Læbegummeganespalte - information til forældre
- Læbegummespalte - information til forældre
- Læbespalte - information til forældre
- Nyfødt barn Pierre Robin Sekvens - information til forældre
- Psykologsamtaler i forhold til at leve med ganespalte
- Sutter og flasker til børn med ganespalte
- Tilbud om screeningssamtale
- Øreproblemer og Hørenedsættelse - information til forældre
Særligt til fagpersoner
Er du sundhedsplejerske, tandlæge eller lignende har vi samlet ekstra information, der er relevant til dig som fagperson.